Luontonuoret

Luontonuoret-hanke

 

Luontonuoret on Taivalkosken 4H-yhdistyksen kehittämishanke, jossa rakennetaan toimintamalli nuorten luontoyrittäjyyteen. Mukana hankkeessa on SPR:n Taivalkosken paikallisosasto, Syötteen luontokeskus ja Taivalkosken Eläkeliitto. Hankkeen aikana järjestetään luontotapahtumia, joitten aikana nuorille muodostuu käsitys luonnon tarjoamista yritysmahdollisuuksista. Luontotapahtumissa on mukana eri järjestäjätahot omalla asiantuntemuksella. Hankkeen tavoitteena on kouluttaa 50 nuorta luontoyrittäjäksi, joista odotetaan 20 perustavan oman 4H-yrityksen. Yritysohjaajina toimivat eläkkeellä olevat seniorit. Hankeaika on 1.9.2018.-31.12.2020. Hanke toteutetaan 4H-yhdistyksen toiminnanjohtajan toimesta 40 % työajalla. Hankkeen aikana toteutetaan neljä opintomatkaa.

 

Ajankohtaista

 

24.-25.1.2020 retki Rovaniemelle, tutustumaan Arctic Warrios firmaan.

Iltasella starttasimme kohti Narkauksen kylää, jossa meitä odotti Katja Misikangas Arctic Warriors Oy;ltä. Ilta pimeni, pakkanen kiristyi ja tie kapeni, mutta tunnelma oli hyvä. Saavuttuamme perille saimme kuvien kera tietoiskun lapin sitkeistä kasveista, sekä mitä niistä valmistetaan kysyisessä firmassa. Ja tietoa niiden terveyttä ylläpitävästä ja lääkitsevästä ominaisuudesta. Maistiaisiakin saimme; pehmeää ja höyryävää kerkkälattea ja kaurakeksejä höystettynä nokkosensiemenillä, nam!

Ilta joutuu...kipin kapin nukkumaan Leirikari-leirikeskukseen. Uni maittoi hyvin ja virkeänä aamuun ja auton keula kohti Arktikum -tiedekeskusta. Saimme aimo pläjäyksen sivistystä pohjoisen alueen elämästä ja ihmisistä. Ei kerrota enempää, käykää tutustumassa. Joku kuva kertokoon, paitsi suokuvan kotoinen sääskien ininä jää teiltä kuulematta ;)

Jo maistui ruoka kaiken uuden jälkeen, mitä koimme aamupäivän aikana. Luonas oli mitä herkullisin. Osaa ne Rovaniemelläkin keiton keittää! ;)

Sen jälkeen olikin hyvä suunnata herkkuostoksille, joten ajelimme Ranualle Fazerin tehtaanmyymälään. Reppu täynnä karkkia oli hyvä jatkaa kotimatkaa kohti Taivalkoskea.

 

Sienikurssi 23.5. klo 15.30-18.30. Siinä käsitellään sienien poiminnan perusteet. Lisäksi pitää käydä jokaisen sienen osalta erikseen käytännön koulutus, niin saa sienipoimijakortin.

Korvasienen poiminnan käytännön osuus 24.5. klo 16 lähtö puotilta. 

Sään ja maaston mukainen varustus sienikorin ja -veitsen kera.

 

 

Havukransseja myytiin muutamia ja loput lahjoitimme 4H:n puolesta Taivalkosken veteraaneille ja muille ikäihmisille.

4H-puotilla myytävänä nuorten tekemiä ransseja, 15 € kappale. Tuotto menee suoraan luontonuorille lyhentämättömänä.

Nuorten kanssa valmistamme havukransseja itsenäisyyspäiväksi ja jouluksi myyntiin. Kranssit ovat myynnissä joko nuorilla itsellään tai 4H-puotissa nuorten hyväksi. 26.11.2018 klo 18-20 valmistetaan Puutarhuri Paula Tynin johdolla havuransseja myyntiin. Tule tekemään oma ja saat siitä myyntituloja.

 

Ajankohta muuttui... 16.11. klo 14-17 teurastus, klo 17-18 lampaan paloittelu lihamestarin johdolla.

17.11.2018 klo 9-17 Lampaitten teurastus Yrjänäntie 15. Seuraamalla ja osallistumalla terurastukseen saa hyvät valmiudet omatoimisesti teurastaa riistaa.

26.10.2018 klo 12-15 pihkan ja pakurikäävän keräämisen ohjeistus. Lähtö maastoon puotilta.

 

Infotilaisuudet nuorille:

12.10.2018 Hutun koululla 5-6 lk

5.10.2018  kirkolla 6 lk (32 nuorta + 3 aikuista)

10.10.2018 yläkoululla (137 oppilasta) 
 

Kilpailu

Luonnontuotteitten keruun tehostamiskilpailu. Jaossa on 3000 €:n edestä riihikuivaa rahaa. Osallistu kilpailuun: https://biotalouskampus.fi/ideakilpailu/

 

Jos haluat olla mukana Luontonuoret hankkeessa, laita Watsapp-viesti minulle numeroon 0407048483 ja ilmoita halukkuutesi ja oma nimi. Lisään nuoret ryhmään, jonka kautta tiedotus tapahtuu. 

 

 

Vierailu kohteessa Arctic Warriors Oy
Arctic Warriors Oy;n tuotteita
Arktikum, Rovaniemi
Arktikum arkkitehtuuria
Arktikumin aarteita
Niin kotoinen sääskien ininä suomaisemassa
No mutta, kuka se sieltä tulee? Enpä haluaisi luonnossa kohdata!
Kyllä on osattu! Todella kauniit puvut.
Nostalgiaa... yllätys!
Ruokalista näyttää hyvälle hotellissa Scandic, Rovaniemi
Kurnivan vatsan helpotus!
Tuulastamassa
Karpaloharava
Miia pitää infoa yläkoululaisille ja lukiolaisille
Yläkoululaiset tehtävän kimpussa.
Luontokortit löytävät parit
Infoa metsäkoululla pojille ja aikuisille
Pohjolan kulta-aarre
Luontonuorten tekemiä ransseja
Havukranssin raaka-ainetta tulossa.
Juurivaaran käpyjä
Lampaan paloittelua lihamestarin johdolla.
Pihkankeruuta osana Luontonuoret hanketta
Luonnon parasta marjasatoa...
... ja ruskan väreissä.